Hoppa till innehåll

Vi visar filmen The Great Szpera

december 27, 2019

The Great Szpera – Wielka Szpera, 2015
Torsdagen den 23 januari 2020 kl 18.30 på Judiska Församlingen

En film av Piotr Weichert & Piotr Perz
Regi Piotr Weichert
Längd 109 minuter

wielka szpera

Under ”Wielka Szpera” i Lodz ghetto, mellan 5 och 12 september 1942, skickades mer än 15 000 människor till utrotningslägret i Chełmno nad Nerem. Endast en liten grupp skonades från deporteringen – barn från de privilegierade familjerna i ghettosamhället (poliser, brandmän, chefer för huvudavdelningarna).

Den 8 februari 1940 meddelade de tyska myndigheterna att ett ghetto inrättades i det ockuperade Łódź. Ghettot separerades från resten av staden, omgiven av ett staket och bevakades av tyska polisformationer samt medlemmar av den judiska ghettopolisen. Under de fyra åren av Łódź Ghettos existens hade över 200 000 människor bott där – både judarna i Łódź och närliggande områden, såväl som människor som deporterades från det tredje riket och protektoratet för Böhmen och Moravien. Ghettot fanns fram till 29 augusti 1944. Under den tiden dog cirka 45 000 människor på grund av hunger och sjukdomar. De återstående människorna dödades i utrotningsläger – i Chełmno nad Nerem (Kulmhof am Nehr) och i Auschwitz-Birkenau. Det uppskattas att endast cirka 5 till 7 tusen människor överlevde fram till krigens slut.

Från januari till maj 1942 dödades 55 000 människor. Judar från Łódź-gettot och nästan 5 000 Romer från Österrike, men det var höstkampanjen för Den Stora Szpera som blev det viktigaste ögonblicket i Łódź-ghettots historia. Barn från barnhem, skyddsrum, sjukhus, gick till transporter, barn togs från sina mödrar och nära och kära. Det finns förmodligen ingen som gick genom Łódź-ghettot och inte personligen påverkades av dessa händelser. Szperas minne finns i allas minnen, dagböcker och intervjuer.
Lodz ghettots historia är uppdelad i perioder före och efter Szper.

Själva ordet ”Szpera” kommer från de tyska orden Allgemeine Gehsperre, vilket innebär ett totalt förbud mot att lämna hemmet. Det infördes den 5 september 1942 och varade till 12 september. Det föregicks av det berömda talet av Chaim Mordechaj Rumkowski den 4 september 1942 på eldtorget och börjar med orden ”Ge mig dina barn …”. Barnen deporterades och ghettot förvandlades till ett arbetsläger. Sedan dess måste alla som lyckades rädda sig från Szpera arbeta hårt.

Vi får höra ett antal ögonvittnesskildringar av överlevande.

Språk: Polska. Textad på engelska.

Fritt inträde.

Kaffe/te och kaka serveras i pausen till självkostnadspriset 20 kr.

Alla hjärtligt välkomna!

From → Film, Språk

Kommentera

Lämna en kommentar